October 31, 2019

Article at Fotbal Vest

Masa verde 01.11.2019

Motto: Vreau să se ţină minte că am fost ultimul om din tribul meu care a renunţat la luptă (Sitting Bull, liderul tribului indian Hunkpapa)

Şoc şi groază săptămâna trecută: după înfrângerea suferită cu Ripensia, scor 2-7, Daco-Getica şi-a anunţat retragerea din campionatul de Liga a II-a. Astfel, bucureştenii se înscriu şi ei în lunga şi trista listă a fostelor prim-divizionare care se dezintegrează şi depun armele după retrogradarea din Liga I.

Cu doar o mână de jucători născuţi înainte de 1999 în lot, soarta bucureştenilor părea pecetluită de la anunţarea interdicţiei de transferuri în această vară, dar în ciuda dificultăţilor, aceştia au reuşit două victorii la zero, în deplasare la ASU Politehnica şi acasă cu CSM Reşiţa, şi au fost foarte aproape să o învingă şi pe Metaloglobus. Cu un prim unsprezece subţire rău, fiecare absenţă a contat dublu, iar ultimele rezultate, care includ umilinţa cu Ripensia, dar şi cea de la Arad, 0-6, cu UTA, reflectă acest lucru.

Erau însă date cunoscute de patronul Ilie Ciucea. Acesta dă vina pe copiii promovaţi în acest an, „care nu s-au ridicat la aşteptările noastre”. Aproape că sună cunoscut. Doar dacă ar fi fost talente desăvârşite, şi ar fi avut în spate profesionişti desăvârşiti, dar şi câţiva seniori în lot care să le dea încredere şi direcţie, copiii ar fi avut o şansă să confirme. Dar aşa, nici bani, nici seriozitate, nici răbdare, ce putea să iasă din toată această afacere?

Fosta Juventus Bucureşti căzuse deja în ridicol, sau măcar aproape de el, când s-a rebranduit vara trecută, scăldată în naţionalismul de factură dacică al patronului. Toţi balaurii şi toţi Decebalii n-ar fi putut să salveze echipa, care încetul cu încetul a dat jucătorii de calitate pe care îi avea sub contract, în ritm cu scăderea resurselor care erau la dispoziţia conducerii. În rest, participarea bucureştenilor în competiţie a părut ca trasul mâţei de coadă, marcat cu fel şi fel de semne de întrebare – nu a trecut încă un an, de când patronul lui Farul Constanţa, Ciprian Marica, acuza că un apropiat al dacilor geţi ar fi umblat prin vestiarul constănţenilor cu un teanc de bani şi o propunere lucrativă.

Despre retragerea lui Daco-Getica s-a vorbit mult şi în această vară, dar atunci nu s-a concretizat, deşi logica spune că dacă tot ce-şi dorea patronatul echipei era să rodeze tineri, o putea face mai bine în Liga a III-a, unde şi competiţia şi costurile erau mai accesibile. Acum, în loc să ducă turul campionatului până la capăt, adică să mai joace măcar cinci meciuri, Ciucea şi ai lui au aruncat prosopul în timp util pentru a afecta şi competiţia. Cele două învinse din toamna acestui sezon răsuflă uşurate, dar alte echipe, printre care şi Ripensia, se văd reordonate în clasament, munca lor anulată de aroganţa şi lipsa de responsabilitate cu care îşi permit unii să defileze prin fotbalul românesc.