January 11, 2020

Article at Fotbal Vest

La un an distanta - unde au ajuns jucatorii lui ACS Poli

În urmă cu un an, la Timişoara sosea Valeriu Răchită, în speranţa de a întoarce cumva un tur dezastruos în Liga a II-a, care îi regăsea pe alb-violeţi pe ultimul loc, la douăsprezece puncte de salvare. Situaţia financiară, în ciuda intrării în insolvenţă, rămânea problematică, iar lotul fostei prim divizionare era unul frânt – numeric, cât mai ales moral. Nevoia unei remanieri era evidentă, însă perspectivele clubului rămâneau sumbre.

Într-un efort de a reduce cheltuielile în rândul jucătorilor (dar nu aşa de susţinut în rest), au apărut o serie de „victime” colaterale, pe lângă cei care nu s-au ridicat la pretenţiile noului antrenor-manager. Astfel, încă dinainte de deplasarea în cantonamentul din Antalya, au plecat de la echipă Cristian Melinte, Mădălin Smaranda, Daniel Filip, Igor Basic, Cristian Bocşan, Santiago Rudolf, Dusan Ivanov şi Saibou Keita – şi asta pe lângă cei care au părăsit corabia, din varii motive, pe parcursul turului. Deplasarea în Turcia nu a prins-o nici Denis Haruţ, după ce tânărul jucător nu a acceptat reducerea salarială pe care a cerut-o clubul, şi pe care o acceptaseră alţi colegi de-ai săi.

Lista plecărilor a crescut odată cu întoarcerea din cantonament, o serie dintre jucătorii vechi considerându-se marginalizaţi după sosirea jucătorilor aduşi de către Răchită. Au ales să plece Octavian Drăghici şi Radu Motreanu, din lotul turului rămânând doar şase jucători seniori: Mario Contra, David Pop, Cosmin Bîrnoi, Dorin Codrea, Denis Golda şi Giani Stere.

Pentru a-i înlocui pe cei plecaţi, Răchită a adus în primă fază şase jucători, care au prins cantonamentul din Antalya: Vlad Olteanu, Alin Ghidurea, Lorenzo Paramatti, Răzvan Began, Cristian Avram şi Dănuţ Munteanu. Aceştia li s-au alăturat lui Dănuţ Bilia şi Lucian Oprea, primul sosit încă înaintea venirii noului antrenor, al doilea revenit din împrumutul de la UTA, iar în lot a fost reţinut Sergiu Românu, junior al clubului născut 2002, dat fiind că alb-violeţii erau doar 16 la plecarea în Turcia.

Până la începerea sezonului, au venit alţi nouă (!) jucători: Dinu Moldovan, Igor Ţîgîrlaş, Sergio Uyi, Vadim Calugher, Sorel Chemin, Eugen Sidorenco, Lucian Buzan, Antonio Manolache şi Alexandru Bădăuţă. De plecat a mai plecat portarul proaspăt venit, Avram.

A spune că perioada a fost una tumultoasă este de-a dreptul eufemistic. La un moment dat, jucători veneau la Timişoara luni şi-şi făceau bagajele miercuri, Răchită insistând să găsească un anumit tip de fotbalist, nu doar să completeze lotul. Până la urmă, necesitatea a făcut ca majoritatea transferurilor să fie efectuate după cantonament, dat fiind că nimeni nu se înghesuia să vină la codaşa Ligii a II-a, iar acest aspect a redus şi mai mult şansele echipei de a se salva, poate chiar decisiv. Deşi „noua” Poli a fost apreciată de suporteri şi s-a dovedit o formaţie competitivă sub stricta pregătire a lui Valeriu Răchită, obiectivul salvării nu a putut fi atins. Selecţia făcută în iarnă, când a sacrificat mulţi oameni de-ai locului, urmată de alte „victime” pe parcursul returului, precum Dănuţ Bilia, David Pop şi Cosmin Bîrnoi, au făcut ca fostul antrenor al Snagovului să fie văzut cu ochi critici de o parte din cei care gravitau în jurul clubului.

La un an distanţă, ne propunem să vedem unde au ajuns numeroşii jucători a cărora cariere au luat alte direcţii de la sau către magistrala ACS Poli.

Cei ce-au fost renegaţi

În mod paradoxal, doi dintre jucătorii alb-violeţi la care s-a renunţat au ajuns...în Liga I. Este cazul lui Denis Haruţ şi Cosmin Bîrnoi, care în această vară au mers în celălalt colţ al ţării şi s-au alăturat lui FC Botoşani, respectiv Poli Iaşi. Dacă Bîrnoi a evoluat doar 249 de minute şi nu a mai fost inclus în lot pentru cantonamentul din această iarnă al ieşenilor, Haruţ, avantajat şi de regula U20, a fost om de bază în formaţia lui Marius Croitoru, fiind al doilea ca număr de minute jucate la Botoşani.

La un nivel înalt au mai rămas doar Cristian Melinte, transferat la UTA, unde luptă în acest sezon pentru promovarea în prima ligă, şi Radu Motreanu, împrumutat la ASU Politehnica, care a prins însă puţine minute, suferind şi o accidentare în primăvară. Igor Basic a făcut şi el un pas înainte, ajuns la vicecampioana Muntenegrului, Budcnost Podgorica, însă a avut neşansa unei accidentări grave, şi nu a mai jucat din iarna lui 2019. Între timp s-a recuperat, şi se află în cantonamentul de iarnă cu liderii actualei ediţii din prima ligă muntenegreană.

În rest, Smaranda, Bilia (Dumbrăviţa, L3), Filip (Lugoj/Cermei, L3), Bocşan (Ghiroda, L3), Keita (FCU Craiova 1948, L3/FC Haka, L2-Finlanda) şi Pop (Forli, L4-Italia) s-au dus în ligile inferioare. La Dumbrăviţa a ajuns în vară şi Drăghici, după ce în primăvară a jucat tot în liga secundă, la Ripensia. Altfel, Dusan Ivanov nu a mai jucat în fotbalul profesionist, la fel ca şi celălalt jucător sârb care a evoluat în tur pentru ACS Poli, Andrej Mrkela, devenit impresar. Nu în ultimul rând, fundaşul stânga Santiago Rudolf, plecat de la Timişoara după ce a suferit o ruptură de ligamente, evoluează acum într-un campionat semi-profesionist din ţara natală, Argentina.

Pentru club, toţi cei care au reuşit să joace la un nivel măcar echivalent Ligii a II-a ar fi putut contribui cu ceva în tentativa salvării de la retrogradare, în special însă cei doi fundaşi dreapta, Haruţ şi Motreanu, cu atât mai mult cu cât Răchită a fost nevoit să improvizeze postul de fundaş dreapta şi a avut dificultăţi în a-şi alege jucătorii U21. Clubul nu a reuşit însă să-i capaciteze pe cei doi şi să găsească o cale prin care să-i motiveze să-şi dorească să rămână la ACS Poli.

Cei ce-au ajuns în alb-violet

La fel de adevărat este că majoritatea celor transferaţi de Valeriu Răchită în pauza de iarnă evoluează şi în acest moment măcar la nivelul Ligii a II-a. Cel mai bine au ajuns Dinu Moldovan (Chindia Târgovişte, L1) şi Lucian Buzan (FC Hermannstadt, L1), primul evoluând în două meciuri pentru Târgovişte, în vreme ce al doilea a adunat opt prezenţe la sibieni, formaţie care suferă la capitolul jucătorilor U20.

În prima ligă, dar în Moldova, au ajuns şi moldovenii lui ACS Poli, Vadim Calugher, Eugen Sidorenco şi Igor Ţîgîrlaş, toţi trei la Zimbru Chişinău. În vreme ce primii doi au intrat degrabă în primul unsprezece al galben-verzilor – mai mult de atât, Sidorenco a revenit şi la naţionala Moldovei, fiind titular în meciul Moldova-Albania, pentru Euro 2020. Ţîgîrlaş, în schimb, a fost doar pe bancă de câteva ori, mijlocaşul de 35 de ani apucându-se totodată de cariera de antrenorat la nivelul juniorilor. Tot în prima ligă a ţării vecine, dar la Petrocub Hînceşti, joacă portarul Cristian Avram.

Alţi doi jucători evoluează în străinătate – Sergio Uyi se află în prima ligă din Oman, la Al-Oruba Sur, iar fostul căpitan al alb-violeţilor, Lorenzo Paramatti, a semnat chiar în decembrie un contract cu Rimini, ultima clasată în a treia divizie italiană.

Cei mai mulţi jucători au rămas însă în Liga a II-a din România. Este cazul lui Antonio Manolache (Petrolul Ploieşti), Mario Contra (ASU Politehnica), Alexandru Bădăuţă (Viitorul Pandurii), Denis Golda (Ripensia), Vlad Olteanu (Concordia Chiajna), Alin Ghidurea şi Giani Stere (Sportul Snagov) şi Răzvan Began (ex-Daco-Getica). Majoritatea sunt mai aproape de retrogradare, decât de prima jumătate a clasamentului, însă în afară de Golda şi de Stere, toţi sunt oameni importanţi la echipele lor.

Câţiva jucători au ajuns şi în Liga a III-a, cum este cazul lui Dănuţ Munteanu, la CSM Focşani, unde este titular de drept, sau Daniel Rogoveanu, la liderul autoritar din „C4”, FCU Craiova. La fel, Dorin Codrea numai ce a revenit în divizia secundă la ASU Politehnica, după un tur solid în plan personal la Dumbrăviţa. Nu în ultimul rând, Sorel Chemin, cel care a marcat golul victoriei în disputa celor două Poli din primăvară, s-a alăturat unei echipe din a patra divizie elveţiană, United Zurich.

Fără echipă, într-un anumit sens, este tocmai Valeriu Răchită, care după ce a stat pe bancă în primele etape la Sportul Snagov, s-a retras într-un rol de birou la clubul ilfovean şi se concentrează pe propriile afaceri din afara sferei fotbalistice.

Altfel, un singur senior a rămas la ACS Poli din cei care se aflau la club acum un an, mijlocaşul Lucian Oprea – fotbalist care a prins alături de clubul timişorean întreaga decădere din Liga I, până la subsolul Ligii a III-a. Aproape la fel ca şi colegul său de echipă, Sebastian Velcotă.

Privind retrospectiv, campania de transferuri din iarna anului trecut a fost cea mai de succes din intersezon pentru ACS Poli. Doar că obstacolele materiale şi uzura morală au fost prea mari, ca Răchită să îndeplinească visul şi totodată teama celor care urmăresc fotbalul timişorean.